Helsekontroll og vaksiner for hunder

Helsekontroll og vaksiner for hunder

Grunnvaksinering som er anbefalt for valper, bør gjøres ved ca. 8, 12 og 16 ukers alder. Deretter anbefales det én vaksine en gang i året.

Dette innebærer vaksiner mot følgende sykdommer:

Helsesjekk

Hos voksne hunder, anbefales en helsesjekk minimum en gang i året. 

En generell helseundersøkelse innebærer alt fra tenner og munnhule, til øyne, ører, pels, hud, ledd, vekt (hold), hjerte og lunger med mer. 

Vaksiner

Det er viktig å vaksinere hunden årlig for å forebygge sykdommer. Dette gjøres etter helsekontrollen når veterinæren har konstatert at dyret ditt er friskt. Hunder vaksineres årlig mot kennelhoste (parainfluensa +/- bordetella bronchiseptica). I tillegg fullvaksineres de hvert tredje år mot valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse.  

Når en hund regnes som senior, altså gammel, avhenger av størrelsen/rasen på hunden, men dette vil også variere mellom hvert individ. Som en generell regel kan man si følgende: 

Seniorhunder er mer disponert for plager og sykdommer. Vi anbefaler derfor at seniorhunder sjekkes hyppigere. I tillegg til årlig vaksine og helsesjekk, anbefaler vi en blodprøveprofil for å få en helsestatus på hunden minst én gang hver 12 mnd. I noen tilfeller vil vi også anbefale en urinprøve. Vanlige plager og sykdommer som vi ofte ser hos eldre hunder er blant annet artroser (forkalkninger i ledd), prostata- og testikkel problemer, livmorbetennelse, kreft, diabetes, nyresykdommer, leversykdommer, lavt stoffskifte og høyt blodtrykk.

10 gode grunner til å vaksinere og ta med hunden din på en årlig helsesjekk: 

Vi er her for hunden din og deg! 

2022 Fornebu Dyreklinikk AS