Helsekontroll og vaksiner til katter

Helsekontroll og vaksiner til katter

Grunnvaksinering som gjelder for kattunger, er ved omtrent 12 og 16 ukers alder. Deretter anbefales det én vaksine en gang i året.

Dette innebærer vaksiner mot følgende sykdommer: 

Voksen katt:

Helsesjekk: Hos voksne katter anbefales en helsesjekk minimum en gang i året. 

En generell helseundersøkelse innebærer alt fra tenner og munnhule, til øyne, ører, pels, hud, ledd, hjerte og lunger med mer. 

Vaksine: Det er anbefalt å vaksinere katten årlig for å forebygge sykdommer. Dette gjøres etter helsekontrollen når veterinæren har konstatert at dyret ditt er friskt. Katter vaksineres årlig mot katteinfluensa, og hvert 3. år også mot kattepest. I tillegg bør voksne utekatter som jakter og spiser byttedyr behandles mot spolorm og bendelorm ca. 3-4 ganger i året. For innekatter som ikke er ute, bør det foretas en ta årlig helsesjekk samt vaksine mot kattepest og katteinfluensa hvert 3 år. 

Senior katt

Når en katt er senior, altså gammel, er omtrent rundt 8 år. Seniorkatter er mer disponert for enkelte plager og sykdommer. Vi anbefaler derfor at seniorkatter sjekkes hyppigere. I tillegg til årlig vaksine og helsesjekk, anbefaler vi en blodprøveprofil for å få en helsestatus på katten minst én gang hver 12 mnd, i noen tilfeller vil vi også anbefale en urinprøve. Vanlige plager og sykdommer som vi ofte ser hos eldre katter er blant annet artrose (forkalkning i ledd), nyresykdom, hjertesykdom, høyt stoffskifte, økt blodtrykk, diabetes, kreft, tannsykdom, mage- og tarmproblemer og urinveisinfeksjon

10 gode grunner til å vaksinere og ta med katten din på en årlig helsesjekk: 

Vi er her for dyret ditt og deg!

2022 Fornebu Dyreklinikk AS