Når bør man behandle mot flåttbitt?

Når bør man behandle mot flåttbitt?

Flåttsesongen i Norge varierer med hvor i landet du bor, men regnes generelt fra mars til november når temperaturen er over 4-5 grader celsius.

Flåtten kryper over på hunden når hunden går i skog og mark. Det er ikke i seg selv farlig å bli bitt av flått, men flåtten kan i verste fall overføre sykdom som er uønskelig. Det er heldigvis sjeldent det påvises flåttbåren sykdom hos hund i Norge.

Sykdommene som flåtten kan overføre kalles for borreliose og anaplasmose, og skyldes bakterier som overføres gjennom flåttbittet. Flåtten kan også overføre virus som fører til TBE (Tick-Borne Encephalitis), men dette har det kun vært noen få tilfeller av i Norge.

Symptomer på borreliose

Borreliose skyldes en infeksjon med bakterien Borrelia afzelii. Vanlige symptomer ved borreliose er nedsatt allmenntilstand, feber, epileptiske anfall, ustødig gange og muskelsmerter.

Symptomer på anaplasmose

Anaplasmose skyldes en infeksjon med bakterien Anaplasma Phagocytophilum. Vanlige symptomer ved anaplasmose er nedsatt allmenntilstand, nedsatt appetitt, feber, sløvhet og generelle smerter.
 
For å unngå at flåtten overfører sykdom anbefales det å behandle hunden forebyggende. Det finnes flåttbehandling i form av både tyggetablett, halsbånd og spot-on-preparat som påføres huden. Ved slik behandling vil ikke flåtten rekke å overføre eventuell sykdom før den dør.
 
Dersom du lurer på hva slags forebyggende flåttbehandling som passer best for din hund, eller du lurer på om den har symptomer på flåttbåren sykdom, ikke nøl med å ta kontakt med oss!

2022 Fornebu Dyreklinikk AS