Gratis valpekvelder på Fornebu Dyreklinikk. Les mer her.

Ofte stilte spørsmål

Hva må jeg gjøre for å reise til utlandet med kjæledyret mitt?
Du som reiser med dyret har det fremste ansvaret for å finne ut hvilke regler som gjelder for å ta med dyret ditt inn i akkurat det landet du ønsker å reise til. Du må også tenke på hva som gjelder når du senere skal ta med hunden din tilbake til Norge. 

Det som er viktig å tenke på er at du har alle vaksiner i orden, samt at passet er stemplet og oppdatert. For reise inn til Norge igjen må du huske å få behandling hos veterinær mot revens bendelorm. Skal du til land utenfor Sverige er du også pliktig å ha vaksinert mot Rabies. Les mer om reise med kjæledyr på Mattilsynet.no.

Nye regler om reise endres fra tid til annen, så sjekk alltid oppdateringer på Mattilsynet sine nettsider.

Når bør jeg kastrere katten min?
Katter blir kjønnsmodne når de er ca. 5-6 måneder gamle. Hunnkatter kan bli drektige allerede ved sin første løpetid. Da mange katter går inn og ut som de vil kan resultatet raskt bli mange kattunger. For å unngå at det blir mange kattunger uten et potensielt hjem, anbefaler vi at katten kastreres. Det er også fordelaktig med kastrering for å unngå eventuelle sykdommer i kjønnsorganene.
Hannkatter anbefales å kastreres ved 5 måneders alder, mens hunnkatter anbefales å kastreres ved 6 måneders alder. Katten bør også veie over 2 kg.

Når bør jeg vaksinere katten min?
Katten bør, i følge de seneste anbefalingene, vaksineres ved 8, 12 og 16 ukers alder. Deretter anbefales det at katten får en årlig revaksinering, livet ut.

Katten vaksineres mot sykdommene «kattepest» (parvovirus) og «katteinfluensa» (calicivirus og herpesvirus). Kattepest er en virussykdom som kan gi alvorlig blodig diaré. Katteinfluensa er også en virussykdom – denne gir symptomer fra øvre luftveier (rennende øyne og nese), og kan også spre seg til lungene og gi alvorlig lungebetennelse.

Når bør jeg vaksinere hunden min?
Hunden bør, i følge de seneste anbefalingene, vaksineres ved 8, 12 og 16 ukers alder. Deretter bør hunden få en årlig revaksinering livet ut.

Hunden vaksineres mot parvovirus, smittsom leverbetennelse, valpesyke og kennelhoste.

Parvovirus er en sykdom som kan gi alvorlig blodig diaré. Smittsom leverbetennelse (HCC) er en alvorlig virussykdom som gir leversvikt. Valpesyke skyldes også et virus, og gir alvorlig luftveisinfeksjon, ofte med høy feber.

Kennelhostekomplekset skyldes både bakterie- og virusinfeksjon. Sykdommen smitter lett, og er nokså vanlig forekommende i Norge. Hunden får hoste og brekninger, og kan få nedsatt allmenntilstand. I noen tilfeller trenger hunden støttebehandling. Som regel blir hunden frisk uten behandling etter 1-2 uker.
 
Når bør jeg gi ormekur til hunden/katten min?
Valper og kattunger kan smittes med spolorm via livmoren og/eller via morsmelk. Derfor bør de behandles mot innvollsorm ved 3, 6 og 9 ukers alder. Deretter anbefales det at de behandles forebyggende ved 3, 6 og 9 måneders alder.

Hunder over 1 år behandles kun ved mistanke om, eller funn av, innvollsorm. Katter over 1 år som oppholder seg utendørs bør behandles mot innvollsorm 3 ganger i året.

Bør hunden min HD-røntges?
Hofteleddsdysplasi (HD) er en arvelig sykdom. Hvis en hund blir diagnostisert med HD, skal den derfor ikke avles på. Ved hofteleddsdysplasi er det dårlig passform mellom hodet på lårbenet og gropen i hofteskålen. Dette fører til unormal slitasje i hofteleddet, som igjen fører til betennelse og forkalkninger i leddet. Som følge av dette får hunden smerter og vil ofte halte.  Sykdommen sees oftest på middels store og store hunderaser.
 
Alle hunder kan HD-røntges, men det anbefales særlig hos hunderaser der hofteleddsdysplasi er et kjent problem. Hunden må være fylt 12 måneder for å ta HD-røntgen.

NB: De største hunderasene må være fylt 18 måneder før de kan HD-røntges. Det gjelder følgende raser:
Bullmastiff, Bordeaux Dogge, Grand Danois, Leonberger, Maremma, Engelsk Mastiff, Napolitansk Mastiff, Newfoundlandshund, Landseer, Pyreneerhund, St. Bernardshund, Ridgeback.

Når bør jeg sjekke tennene på hunden min?
Vi sjekker alltid tennene ved den årlige revaksineringen. Hos valper hender det at ikke alle melketennene faller ut når de skal. Når valpen har fylt 6 måneder bør alle melketennene være byttet ut med permanente tenner. Vi anbefaler derfor en gratis tannkontroll ved 6 måneders alder. Dersom det sitter igjen melketenner på dette tidspunktet må de rett og slett trekkes, da de kan skape problemer for bittet til hunden.

Hva bør jeg tenke på med løpetid?
Små hunderaser får ofte første løpetid når de er 6 til 8 måneder gamle. De større hunderasene ofte noe senere, gjerne ved 12 til 18 måneders alder. Normalen for å få første løpetid strekker seg helt fra 8 til 24 måneders alder, så det er verdt å merke seg at det er stor variasjon i når hunden får sin første løpetid.
Tisper kan ha løpetid alt fra 1 til 4 ganger i året – dette er rett og slett individavhengig. Løpetiden starter ofte med en liten blødning fra vulva, og varer i ca. 3 uker. Etter 7-10 dager avtar ofte blødningen gradvis. De fleste tisper er fruktbare 10-15 dager etter de startet å blø. I disse dagene stiller tispen seg opp for hannhunder og flytter halen til side. Blødningen er ikke alltid like lett å oppdage hos alle tisper.

Hvis det går mer enn 3 måneder siden forrige løpetid, eller det er mye tettere mellom løpetidene enn normalt, anbefaler vi at du oppsøker en veterinær. Ta også kontakt med veterinær hvis hunden din har utflod fra vulva som ikke er blodig, den drikker og tisser mer enn normalt og hvis den har nedsatt allmenntilstand – dette kan være tegn på livmorbetennelse.
 

2023 Fornebu Dyreklinikk AS